Werken op de boerderij en/of vertoeven in de natuur kan heilzaam werken. De Hoeve is een plek waar mens en dier in een natuurlijke omgeving worden samengebracht. Studies wijzen uit dat het stressniveau verlaagt, terwijl het geluksgevoel stijgt. Dat is wat we dagelijks merken en tevens één van onze belangrijkste doelstellingen.
Medewerkers en bezoekers Kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Daarnaast worden eveneens buurtbewoners, familieleden of andere betrokkenen welkom geheten. Wij zijn echter geen commerciële organisatie, waar je ook terecht kan voor een hapje of een drankje.
Visie Binnen de context van een boerderij willen we kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking de kans bieden kennis te maken en deel uit te maken van een "natuurlijk" gebeuren. Hierbij willen we uitdrukkelijk vertrekken vanuit het geloof in de groeikracht van jongeren en het recht op zelfbepaling van volwassenen. We willen dat de boerderij een plek is waar mensen zich goed voelen. Contact met de natuur staat centraal. De kringloop van het boerderijleven is de rode draad en dit wordt op een ervaringsgerichte manier ingebouwd in de werking.
Werkwijze De boerderij wordt maximaal ecologisch verantwoord uitgebouwd. De werking is erop gericht om de jongeren en volwassenen een veelheid van ervaringen aan te bieden. De bezoekers dragen volgens eigen vermogen hun steentje bij aan de boerderijtaken. De Hoeve is een ontmoetingsplaats voor allen die aangetrokken worden door de natuur. Dit kan gaan van actieve betrokkenheid tot eenvoudig genieten en tot rust komen.
Wie komt er naar de boerderij Onze taak bestaat er in per week een aanbod te voorzien voor ’n honderdtal mensen met ’n mentale handicap:
10 volwassenen waarvoor dit project een alternatieve werksituatie tracht te zijn. Elk wordt als werknemer beschouwd op zijn niveau en kan zo op weg gaan naar autonoom en verantwoord in de wereld staan. De zorg voor het dier en elkaar is het centrale doel.
70 kinderen uit het buso-onderwijs die in een leersituatie terecht komen en hierin op een gestructureerde en problematiekgebonden aanpak kunnen rekenen. Zij komen in niveauklassen 1 maal per week langs en krijgen vaste taken toegewezen gedurende een maand.
20 personen, jongeren of volwassenen die ervaringsgericht het “natuurlijk” gebeuren komen proeven en doorheen de rijkdom van het contact met dieren rust en groeikracht ontwikkelen. Snoezelen en hypoterapie zijn zo een aantal sleutelwoorden.
15 kinderen die ofwel omwille van crisissituaties komen uitwaaien ofwel op vrije momenten komen meedraaien in hobbysfeer.
Jaarlijks ontvangen wij vaak bezoek van kleuterscholen waarbij de mensen met een mentale handicap de rondleiding verzorgen en op een wonderbaarlijke manier een aangename gids zijn voor normaalbegaafde kinderen. Een kleine maar belangrijke weg naar integratie.
Om al deze groepen optimaal te laten functioneren hebben we bewust gekozen artisanaal en ecologisch verantwoord aan landbouw te doen: heel veel handenarbeid en authentiek omgaan met de natuur bvb. brood bakken in een houtgestookte oven, zelf graan malen en eigen krachtvoeders samenstellen,..